EMEK Nonprofit Kft.

Évmilliókkal ezelőtt az algák tisztították meg a Föld életre (oxigénigényű) alkalmatlan légkörét az akkor igen jelentős koncentrációban jelenlévő szén-dioxidtól, ennek köszönhetően alakultak ki a magasabb rendű növények, majd a mai élővilág. Az algák ezt követően is hasznunkra voltak. A tavak és a tengerek mélyére süllyedtek, ahol hatalmas mennyiségű olajjá alakultak. Amit a természet évmilliókkal korábban elvégzett, mi is megtehetjük ma.

Az algából készült termékek a mai világban természetes megoldást jelentenek az energiai-, az élelmiszeri-, a gazdasági-, és az éghajlati kihívásokra. Az algák egyszerre képesek üzemanyagot biztosítani járműveinkbe, újrahasznosítani a levegőt szennyező CO2-t, az állatok és az emberek számára táplálékként szolgálni és több ember számára munkahelyet teremteni.

Az algák igen változatos és az egész bolygón megtalálható egyszerű növények, amelyek között a mikroszkopikus méretektől (mikroalga) egészen a nagy tengeri moszatokig (makroalgák) több tízezer fajta létezik, mint például az óriás tengeri moszat, amely több mint száz méter hosszú. Mikroalgák feloszthatóak a kianobaktériumokra (hasonlóak a baktériumokhoz, korábban úgynevezett "kék-zöld algák"), valamint zöld, barna és vörös algára.
Az algák termeszthetőek olyan vízkészleteken, mint a sós- és szennyvíz, amelyek már nem megfelelőek mezőgazdasági termények termesztésére. Az algák felhasználhatóak a települési-, mezőgazdasági- és néhány ipari szennyvíz kezelésében és tisztításában, miközben hasznosítják a bennük lévő tápanyagokat.

Aktualitások